Skip Navigation or Skip to Content

Ook het voorbereiden van een hennepkwekerij is strafbaar; hoe herken je het?

28 mei 2024
1 min leestijd

Jaarlijks wordt er in Nederlandse coffeeshops voor ongeveer 550 miljoen euro aan cannabis verkocht. Waar hasj vaak uit het buitenland wordt gesmokkeld, wordt wiet meestal in Nederland gekweekt. Dit gebeurt in woonhuizen, bedrijfspanden of ondergrondse containers. Ondanks diverse overheidscampagnes worden de signalen vaak onvoldoende herkend. Hoe kun je de benodigdheden voor een hennepkwekerij onderscheiden van normale tuinbenodigdheden?

Voorbereiding is ook strafbaar

Sinds 2019 is het treffen van voorbereidingshandelingen voor het kweken van cannabis strafbaar volgens de Opiumwet. Dit betekent dat je geen goederen voorhanden mag hebben die bestemd zijn voor de kweek van cannabis. Het Damoclesbeleid is hierop aangepast, waardoor de gemeente een pand tijdelijk kan sluiten als deze goederen worden aangetroffen. Niet iedere bloempot of fles plantenvoeding is verdacht, maar er zijn specifieke signalen die vrijwel altijd duiden op voorbereidingen voor een hennepkwekerij.

Verdachte hoeveelheden

Plantenvoeding is pas verdacht als het om onverklaarbaar grote hoeveelheden gaat. Een enkele fles is normaal, maar meerdere jerrycans van 5 liter zijn een signaal om alert te zijn. Hetzelfde geldt voor bloempotten en zakken potgrond; tientallen stuks zijn altijd verdacht. Stel jezelf steeds de vraag: “Heb je dit nodig voor normaal gebruik?” Is het antwoord nee, maak dan een melding.

Geen gewone lampen

Voor de productie van cannabis worden vaak gasdruklampen gebruikt. Deze lampen hebben een grotere fitting en een balast nodig om te werken. Gasdruklampen hebben een hoge lichtopbrengst en een kenmerkende oranje gloed. Zie je feller licht dan normaal, maak dan een melding.

Ook bij kwekers steeds meer LED-lampen

Hennepkwekers gebruiken steeds vaker LED-lampen. Deze lampen verbruiken minder energie en veroorzaken minder warmte. LED-lampen zijn herkenbaar aan een paneel met honderden kleine lampjes. Ook hier geldt: zie je deze lampen, maak dan een melding.

Koolstoffilters en buisventilatoren

Hennepkwekerijen gebruiken grote buisventilatoren om lucht te verversen. De aanwezigheid van deze ventilatoren is een signaal, maar de aanwezigheid van koolstoffilters is nog duidelijker. Koolstoffilters filteren geurdeeltjes uit de lucht en zijn essentieel voor een hennepkwekerij. Zie je een koolstoffilter, maak dan zonder aarzeling een melding.

Volg deze signalen en bescherm jezelf tegen crimineel misbruik van je pand. Herken de tekenen en maak tijdig een melding om grotere problemen te voorkomen.