Skip Navigation or Skip to Content

Zakelijk Vastgoed

Veilig ondernemen in de vastgoedsector

Ook criminelen hebben panden nodig. Ben je werkzaam in de vastgoedsector of verhuur jij een pand/loods? Dan kom je mogelijk situaties tegen waarbij panden misbruikt worden voor criminele doeleinden. Denk aan de productie en opslag van drugs of als uitvalsbasis voor andere criminele activiteiten. Dit kan leiden tot schade die in de tienduizenden euro’s loopt.

Wat kun je als ondernemer doen om dit te voorkomen?

1) Train je medewerkers

Criminelen gebruiken en misbruiken de vastgoedsector voor het witwassen van geld, het financieren van criminaliteit en frauderen met vastgoedtransacties. Ook zijn ze op zoek naar panden voor illegale activiteiten zoals de productie van drugs en de opslag van illegale goederen. Tot slot zetten ze regelmatig strofiguren in om de werkelijke eigenaar van een pand te verhullen. Als makelaar, taxateur of notaris zijn er verschillende signalen waar je dit aan kan herkennen. Het is belangrijk dat zowel jij als je medewerkers weten welke signalen dit zijn en waar je deze kan melden. Wij bieden gratis trainingen en presentaties aan om jou en je medewerkers hierin wegwijs te maken. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Veronique Quaars of via dit formulier.

2)  Bescherm je bedrijf tegen cybercriminaliteit

Een cyberaanval kan niet alleen je bedrijfsvoering stilleggen, maar ook leiden tot ernstige reputatieschade en in sommige gevallen zelfs tot faillissement. Het is daarom belangrijk om je systemen en gegevens goed te beveiligen en de bewustwording van je medewerkers op dit gebied te vergroten. Voor meer informatie over hoe je dit kunt doen, bezoek onze themapagina over cybercrime. Word je toch slachtoffer, dan kun je op de Hackhelpdesk vinden wat je kunt doen om de schade te beperken en herstel in gang te zetten.

3) Zie je iets verdachts? Maak altijd een melding

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de wijkagent of via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem. Neem contact op met Team Criminele Inlichtingen (TCI) wanneer je signalen opvangt over een ernstig misdrijf.

Hoe verhuur je veilig je pand?

Ben jij niet werkzaam in de vastgoedsector, maar verhuur jij wel een stal of loods? Dan is het belangrijk dat je alert bent of jouw pand niet wordt gebruikt voor criminele activiteiten. Denk aan hennepkwekerijen, drugslabs of opslag van gestolen goederen. Als dit wel het geval blijkt te zijn, draai jij als verhuurder vaak zelf op voor de kosten om de schade te herstellen. En loop je het risico dat jouw pand, jouw eigendom, wordt gesloten. Dit kun je doen om het risico te verkleinen:

1) Leer de signalen van criminele praktijken herkennen

Je kan bijvoorbeeld drugslabs herkennen door goed te kijken en te ruiken. Hier vind je een overzicht van de signalen waar je dit aan kunt herkennen.

2) Zorg voor een goede huurovereenkomst

Dit kan je veel ellende besparen. Als je een goede huurovereenkomst hebt kan je bijvoorbeeld onaangekondigde controles uitvoeren. Daarnaast kan je hierin opnemen dat bij overtredingen de huurder aansprakelijk wordt gesteld voor schade en boetes. Je vindt hier een model huurovereenkomst die je hierbij kan helpen.

Bent u geholpen met deze informatie?