Skip Navigation or Skip to Content

Zo herken je een drugslab in jouw verhuurde pand

28 mei 2024
1 min leestijd

Vastgoed is een onmisbare schakel in de productie van synthetische drugs. Als er een drugslab in een van jouw panden zit, is dat vrijwel altijd een bedreiging voor de veiligheid en de openbare orde. Samen met hennepkwekerijen zijn drugslabs de voornaamste reden dat burgemeesters panden sluiten. Hoe herken je het als criminelen in jouw pand een drugslab vestigen of voorbereidingen treffen?

Geen bekwame chemici

Bij de productie van synthetische drugs denken velen aan Breaking Bad, maar de realiteit is anders. De mensen die in drugslabs werken, hebben vaak weinig kennis van zaken en volgen simpelweg een stappenplan. Zit er een drugslab in jouw pand, dan wordt dat waarschijnlijk gerund door iemand die zonder kennis van zaken werkt, wat de risico’s op ongelukken verhoogt.

Gif en explosies

Het gevaar van drugslabs gaat verder dan de drugs zelf. Er is een flink risico op brand en explosies, en giftige gassen komen vrijwel altijd vrij. Criminelen nemen geen voorzorgsmaatregelen zoals normale ondernemers. Zodra er een drugslab in jouw pand zit, zijn omwonenden, de openbare orde en het pand zelf in gevaar. De schade kan snel oplopen tot tienduizenden euro’s, en verzekeringen dekken deze schade niet.

De drempel om te melden

We vragen je om verdachte situaties bij de politie te melden, ook als ze niet direct strafbaar zijn. Jij hoeft niets te bewijzen, maar meld wat je hebt gezien. Dit helpt om misbruik van jouw pand te voorkomen en je wettelijke plicht na te komen.

Aan welke signalen herken je een drugslab?

Hieronder beschrijven we signalen die kunnen wijzen op een drugslab. Niet elk signaal betekent direct een drugslab, maar ze zijn wel aanleiding om extra alert te zijn. Bij meerdere of ernstige signalen moet je melding maken bij de politie.

 • Zien: distilleerketels
  In een drugslab vind je vrijwel altijd een distilleerketel, nodig voor de productie van XTC en amfetamine. Deze ketels worden ook gebruikt voor illegale alcoholproductie. De aanwezigheid van een distilleerketel is een duidelijk signaal en reden voor een melding.
 • Zien: vaten en jerrycans
  De productie van synthetische drugs vereist grote hoeveelheden chemicaliën, bewaard in vaten of jerrycans. Een enkele jerrycan is niet verdacht, maar meerdere vaten zonder logische verklaring zijn dat wel. Zie je dit, maak dan melding.
 • Zien: scheikundige instrumenten
  Als je laboratoriumglaswerk, koelmantels of centrifuges ziet zonder logische verklaring, is dit een duidelijk signaal van een drugslab. Dit soort apparatuur hoort niet thuis in een normaal bedrijf.
 • Zien: witte rook
  De rook van chemische reacties is vaak witter dan normale rook. Zie je deze rook uit een schoorsteen of ontluchtingskanaal komen, voer dan zo snel mogelijk een inspectie uit.
 • Zien: persoonlijke beschermingsmiddelen
  Criminelen gebruiken vaak ademmaskers om zichzelf te beschermen tegen giftige stoffen. Als je beschermingsmiddelen ziet zonder logische verklaring binnen het bedrijfsproces, maak dan melding.
 • Zien: gasflessen
  Gasflessen kunnen ook worden gebruikt voor bonafide bedrijfsprocessen. Vraag naar hun gebruik en controleer of er vergunningen zijn. Zijn er meer dan vier gasflessen zonder logische verklaring, maak dan melding.
 • Ruiken: anijs
  De geur van een drugslab wordt omschreven als een zoetige, chemische geur die lijkt op anijs. Geurkaarten die deze geur nabootsen zijn vaak beschikbaar via de politie. Als je deze geur herkent, maak dan melding.
 • Horen: ventilatoren
  Drugslabs gebruiken buisventilatoren om giftige lucht af te voeren. Hoor je meer ventilatiegeluiden dan normaal, voer dan een inspectie uit en wees extra alert.
 • Horen: signalen uit de buurt
  Neem signalen van buren, omwonenden of andere alerte burgers serieus. Voer extra inspecties uit als zij zorgen of signalen melden. Zorg dat mensen jou kunnen bereiken als ze iets verdachts zien.

Het herkennen van een drugslab is essentieel om gevaar en schade te voorkomen. Wees alert op de signalen en aarzel niet om melding te maken bij de politie.