Skip Navigation or Skip to Content

Vals geld: hoe herken je het en hoe ga je ermee om?

28 mei 2024
1 min leestijd

Veel mensen denken dat vals geld een probleem van vroeger is. Met de digitalisering vinden er steeds minder contante transacties plaats. Toch zien we een toename in het gebruik van valse bankbiljetten. Als je met contant geld werkt, is het dus belangrijk om alert te zijn op valse biljetten. In dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten en welke hulpmiddelen er zijn.

Hoe herken je vals geld?

Moderne eurobiljetten hebben diverse geavanceerde echtheidskenmerken die moeilijk na te maken zijn. Aan de linkerkant van het biljet vind je het portretwatermerk. Aan de rechterkant vind je een band met het portretraampje en het satelliethologram. Door goed te kijken kun je de meeste valse biljetten herkennen. Mensen die met grote hoeveelheden contant geld werken, zeggen vaak dat je het verschil voelt voordat je het ziet. De inkt op echte biljetten is voelbaar en de streepjes aan weerszijde moeten duidelijk voelbaar zijn. Daarnaast heeft het papier van echte biljetten een specifieke structuur die opvalt als je er veel mee werkt.

Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar?

Naast de kenmerken die je zelf kunt waarnemen, zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. De meeste mensen kennen de scanners die bij vrijwel elke kassa te vinden zijn. Mits je deze apparaatjes consequent gebruikt, hoef je jezelf weinig zorgen te maken over valse biljetten. Andere hulpmiddelen zijn speciale pennen of markers die een streep achterlaten op valse biljetten, maar niet op echte. Ook een UV-lamp kan snel duidelijk maken of een biljet echt is. Wij adviseren te investeren in een degelijke scanner of detector. Hoewel de aanschafkosten hoger zijn dan bij een marker, is het een eenmalige investering die zich terugbetaalt in zekerheid.

Wat gaat er mis?

Waarom gaat het nog steeds mis ondanks al deze hulpmiddelen? Het is cruciaal dat jij en je werknemers deze controles consequent toepassen. Mensen die vals geld uitgeven doen dit bewust op drukke plekken en momenten, zodat de kans dat elk biljet wordt gecontroleerd kleiner is. Ze doen vaak verkennend onderzoek om te zien waar biljetten niet of onvoldoende worden gecontroleerd. Als een valsmunter ziet dat jij een briefje van €50 aanneemt zonder te controleren, zal hij waarschijnlijk terugkomen met valse biljetten.

Wat als iemand met vals geld betaalt?

Als iemand met vals geld bij jouw kassa komt, zijn er een paar dingen die je wel en niet mag doen. Allereerst mag je vals geld dat je per ongeluk hebt aangenomen niet zelf uitgeven. Het slachtoffer zijn is geen excuus om dader te worden en kan leiden tot een celstraf en boete. Als je vals geld herkent voordat je het aanneemt, moet je dit melden bij de politie. Je mag de biljetten echter niet zelf in beslag nemen, omdat je als burger niet bevoegd bent om iets te onteigenen zonder tussenkomst van de politie.

Door deze stappen te volgen, kun je jezelf en je bedrijf beschermen tegen valse eurobiljetten.