Skip Navigation or Skip to Content

Checklist: zo weer je wapens uit jouw horecazaak

28 mei 2024
1 min leestijd

Als horecaondernemer wil je dat je gasten en personeel zich veilig voelen. Het laatste wat je wilt, is dat er wapens in je zaak worden aangetroffen. In dit artikel geven we je een praktische checklist om te zorgen dat jouw horecagelegenheid wapen-vrij blijft.

Bewustwording en beleid

1. Stel een duidelijk beleid op:
Zorg dat je een helder beleid hebt dat wapens in je horecagelegenheid niet worden getolereerd. Maak dit beleid zichtbaar voor je gasten, bijvoorbeeld door bordjes op te hangen bij de ingang

2. Train je personeel:
Zorg dat je medewerkers weten wat ze moeten doen als ze een wapen vermoeden of ontdekken. Geef hen duidelijke instructies en organiseer regelmatig trainingen.

Toegangscontrole

3. Gebruik portiers:
Zet professionele portiers in die weten hoe ze kunnen controleren op wapens. Zij kunnen bij de ingang controleren en potentiële risicopersonen buiten de deur houden.

4. Voer tassencontrole uit:
Controleer tassen en jassen van gasten bij de ingang. Dit kan preventief werken en gasten afschrikken om wapens mee te nemen.

5. Maak gebruik van detectieapparatuur:
Overweeg het gebruik van metaaldetectoren of handscanners. Dit is een effectieve manier om verborgen wapens te detecteren.

Samenwerking met de politie

6. Onderhoud contact met de politie:
Zorg dat je een goede relatie hebt met de lokale politie. Zij kunnen je adviseren over veiligheidsmaatregelen en snel ter plaatse zijn in geval van een incident.

7. Meld verdachte situaties:
Laat je personeel verdachte situaties onmiddellijk melden bij de politie. Snelle actie kan escalatie voorkomen.

Inrichting van je horecagelegenheid

8. Zorg voor goede verlichting:
Verlichting zowel binnen als buiten je horecagelegenheid kan helpen om verdachte activiteiten te ontmoedigen en de veiligheid te verhogen.

9. Installeer cameratoezicht:
Plaats beveiligingscamera’s op strategische plekken. Dit schrikt niet alleen potentiële wapenbezitters af, maar helpt ook bij het identificeren van personen in geval van een incident.

Communicatie en preventie

10. Maak afspraken met andere ondernemers:
Werk samen met andere horecaondernemers in de buurt. Bespreek veiligheidsmaatregelen en wissel informatie uit over verdachte personen en situaties.

11. Communiceer duidelijk naar je gasten:
Laat je gasten weten dat veiligheid voorop staat en dat wapens niet zijn toegestaan. Dit kan via borden, je website en social media.

Wat te doen bij een incident?

12. Blijf kalm en handel snel:
Als je vermoedt dat iemand een wapen bij zich heeft, blijf dan kalm. Waarschuw direct je beveiliging of de politie en probeer de situatie niet zelf op te lossen.

13. Evacueer indien nodig:
Als er direct gevaar is, zorg dan dat je een evacuatieplan hebt en dat je personeel weet hoe dit uitgevoerd moet worden.

Het weren van wapens uit jouw horecagelegenheid is essentieel om een veilige omgeving te bieden voor je gasten en personeel. Door een duidelijk beleid, goede toegangscontrole en samenwerking met de politie kun je veel problemen voorkomen. Gebruik deze checklist om je horecagelegenheid veilig te houden en voorbereid te zijn op mogelijke incidenten.