Skip Navigation or Skip to Content

Ondermijning in de horeca: trap niet in de val!

4 mei 2024
2 min leestijd

Wat betekent ondermijning voor de horeca, hoe herken je het en wat kun je ertegen doen? In dit artikel leggen we uit waarom deze branche onze aandacht en hulp verdient in de strijd tegen georganiseerde misdaad. We beschrijven hoe horeca-ondernemers vaak per ongeluk verstrikt raken in het net van criminele organisaties en bespreken twee beproefde strategieën: de schuldenval en incrementalisme.

Waarom zijn horecaondernemers kwetsbaar?

Clubs met openlijke drugshandel, verlaten cafés die op papier succesvol zijn, en luxe gelegenheden vol criminele types: de horeca heeft een slechte reputatie. Dit komt niet doordat horeca-ondernemers minder integer zijn, maar omdat de branche van nature kwetsbaar is. Contante geldstromen maken horecabedrijven geschikt als dekmantel voor witwasoperaties. Financiering is vaak moeilijk, waardoor criminele financiers graag inspringen. Bovendien zien criminelen de horeca als ontmoetingsplek. Als jouw zaak hun stamkroeg wordt, ben jij dan nog de baas?

Extra kwetsbaarheid door huidige situatie

De horeca is momenteel extra kwetsbaar door de nasleep van beperkende maatregelen, stijgende inkoopprijzen, energiekosten en personeelstekorten. Veel ondernemers hebben schulden opgebouwd. Dit gevoel van onmacht maakt hen een gemakkelijk doelwit voor criminelen die misbruik maken van hun situatie.

De ondernemer: slachtoffer of dader?

Ook goede mensen maken soms slechte beslissingen door wanhoop, onwetendheid of een geromantiseerd beeld van georganiseerde misdaad. Eén foute beslissing kan al genoeg zijn om verstrikt te raken in het criminele web. Gecorrumpeerde horecaondernemers zijn vaak zowel dader als slachtoffer en uiteindelijk slechts pionnen van criminele organisaties.

Investeren als drukmiddel

Criminelen zien financiële problemen als een kans om ondernemers te benaderen met leningen. Dit is een schuldenval. Wanneer de ondernemer niet kan betalen, wordt voorgesteld om in diensten te betalen, waardoor de ondernemer in een crimineel netwerk terechtkomt.

Malafide horecaondernemers

Sommige horeca-ondernemers werken bewust samen met criminelen voor drugshandel, illegaal gokken of witwassen. Professionele witwasoperaties zijn vaak moeilijk te herkennen, omdat criminelen veel moeite doen om legitiem over te komen.

Stap voor stap controle verliezen

Criminelen trekken ondernemers stapsgewijs verder het criminele pad op. Door in kleine stapjes grenzen op te rekken, verliezen ondernemers langzaam de controle over hun bedrijf.

Doorbreek de cirkel

Criminelen trekken ondernemers stapsgewijs verder het criminele pad op. Door in kleine stapjes grenzen op te rekken, verliezen ondernemers langzaam de controle over hun bedrijf.

Blijf het voor!

Voorkomen is beter dan genezen. Zeg op tijd nee tegen criminele voorstellen en maak altijd melding. Bescherm jezelf, je personeel en je branche tegen georganiseerde misdaad.