Voor diverse beroepsgroepen is het belangrijk dat de medewerker een VOG, oftewel een Verklaring Omtrent het Gedrag, kan laten zien. Wanneer krijg jij er al ondernemer mee te maken? Waarom zou je ervoor kiezen om een VOG verplicht te stellen als organisatie en wanneer is het wettelijk verplicht? In dit artikel leggen we alles uit over de VOG en het belang ervan.
Wat is een VOG?
VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag en is als het ware een verklaring over het verleden van iemand. In ieder geval vormt het verleden van deze potentiële medewerker geen bezwaar om het betreffende vak uit te oefenen. In bepaalde vakgebieden wordt een VOG verplicht gesteld door de organisatie waar men wil werken, maar in een aantal vakgebieden is het bij wet verplicht. Denk hierbij aan functies waarin er met kinderen gewerkt wordt: kinderopvangcentra en scholen bijvoorbeeld. Ook taxichauffeurs zijn verplicht een VOG aan te vragen wanneer zij een chauffeurskaart willen.
Welke ondernemers krijgen te maken met een VOG?
Zoals we hierboven al uitlegden: een aantal organisaties zullen door de wet verplicht worden om een VOG aan te vragen bij hun medewerkers. Andere bedrijven kiezen er zelf voor. Het kan voor sommige functies wel relevant zijn om te weten wat de achtergrond van een medewerker is.
Wanneer vraag je als ondernemer een VOG?
Het verplicht stellen van een VOG kan in sommige gevallen zeer raadzaam zijn. Bijvoorbeeld wanneer jouw toekomstige medewerker te maken krijgt met grote hoeveelheden geld of gevoelige informatie. Je wilt dan wel zeker weten wat voor boter je in de kuip hebt voordat je iemand dit vertrouwen geeft. Ook wanneer er gewerkt wordt met machines, opslag of gevaarlijk stoffen is het zeer aan te raden elke medewerker om een VOG te vragen. Ook managers met veel bevoegdheden zijn goed om van tevoren te ‘screenen’ op goed gedrag.
Waarom kan het belangrijk zijn om een VOG te verplichten?
Door een VOG verplicht te stellen aan medewerkers met enige mate aan verantwoordelijkheid verklein je het risico voor jouw onderneming op incidenten. Wanneer er in het verleden onbekwaam is gehandeld door de betreffende persoon, weet je dit op tijd en kun je erger leed voorkomen. Daarnaast is het ook een stukje verantwoordelijkheid naar je andere werknemers toe: ook voor hen maak je het risico minimaal en je laat zien dat je hun veiligheid uiterst serieus neemt.
Verschillende soorten VOG
De VOG is er voor diverse functies en branches en komt dus in allerlei soorten en maten.
- VOG werk bij een organisatie, stichting of (overheids)instantie
- VOG voor vrijwilligerswerk
- VOG voor stage
- VOG voor zzp’ers
- VOG voor eigenaren
- VOG voor een schietvereniging
- VOG voor visum/emigratie
- VOG voor aanmelding/registratie (beroeps)register
- VOG voor een vergunningsaanvraag
Wanneer heb je als ondernemer zelf een VOG nodig?
Bij een VOG denken we meestal aan een Verklaring Omtrent het Gedrag voor personeel, maar ook jij als ondernemer kan in een situatie komen waarin je een VOG aan moet vragen. Zo kan een organisatie voor wie je een opdracht mag doen dit eisen. Of het kan ook nodig zijn een VOG aan te vragen wanneer je je aan wilt sluiten bij een brancheorganisatie. Daarnaast is een VOG nodig voor een vergunningsaanvraag. Wanneer je een horecaonderneming wilt beginnen en een exploitatievergunning aan wilt vragen voor het schenken van alcohol, dan is deze speciale VOG voor een vergunningsaanvraag van toepassing.
VOG aanvragen: zo doe je dat
Als ondernemer dien je aan te geven hoe er een VOG aangevraagd kan worden door de beoogde medewerker. Je kunt zo’n VOG ook gemakkelijk klaarzetten voor je medewerker, dan hoeft diegene ‘m alleen nog maar in te vullen. Dit kan digitaal of schriftelijk. Let wel op! Op internet zijn er diverse commerciëlen partijen die een VOG-aanvraag voor je klaar kunnen zetten. Zij rekenen extra kosten boven op de gebruikelijke kosten. Een VOG klaarzetten voor je medewerker kun je daarom het beste doen via Justis.nl, de officiële website van de Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wanneer krijg je geen VOG meer?
Wanneer je geen VOG meer krijgt, is compleet afhankelijk van de VOG die je aanvraagt. Uiteindelijk gaat het erom dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die belangrijk zijn voor het beoogde doel. Wanneer je meerdere malen bent opgepakt met drank achter het stuur, gaat het lastig worden om taxichauffeur te worden. Wil je weten hoe het zit met strafbare feiten uit het verleden en het aanvragen van een VOG? Via www.watdevog.nl kun je een test doen of je voor een bepaalde VOG in aanmerking komt.