Skip Navigation or Skip to Content

Social engineering: de verfijnde tactieken van fraudeurs

28 mei 2024
1 min leestijd

Fraudeurs worden steeds slimmer en subtieler in hun aanpak. Social engineering is een van de meest geraffineerde methoden die ze gebruiken om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie of systemen. In dit artikel leggen we uit wat social engineering is, hoe fraudeurs te werk gaan en hoe je jezelf en je bedrijf kunt beschermen tegen deze vorm van fraude.

Wat is social engineering?

Social engineering is een methode waarbij fraudeurs menselijke interactie gebruiken om vertrouwelijke informatie te verkrijgen. In plaats van zich te richten op technische kwetsbaarheden, manipuleren ze mensen om hen toegang te geven tot systemen, gegevens of middelen. Deze aanpak kan verschillende vormen aannemen, zoals telefonische oplichting, phishing e-mails of zelfs face-to-face interacties.

Hoe gaan fraudeurs te werk?

Fraudeurs die social engineering gebruiken, maken vaak gebruik van de volgende tactieken:

 1. Urgentie creëren:
  Fraudeurs doen alsof er een dringende situatie is die onmiddellijke actie vereist. Dit zorgt ervoor dat mensen minder kritisch nadenken en sneller geneigd zijn om informatie te delen of handelingen uit te voeren.
 2. Zich voordoen als iemand anders:
  Fraudeurs doen zich voor als een vertrouwde collega, manager of zelfs een medewerker van een bekende organisatie. Ze gebruiken deze identiteit om het vertrouwen van hun doelwit te winnen.
 3. Gebruik maken van vertrouwen:
  Fraudeurs bouwen een relatie op met hun doelwit door bijvoorbeeld gemeenschappelijke interesses te tonen of vriendschappelijk over te komen. Zodra het vertrouwen is gewonnen, vragen ze om gevoelige informatie of toegang.
 4. Verzamelen van informatie: 
  Fraudeurs doen vooraf onderzoek naar hun doelwit. Ze verzamelen informatie via social media, openbare registers of door eenvoudigweg te observeren. Deze informatie gebruiken ze om hun verhaal geloofwaardiger te maken.

Voorbeelden van social engineering

 • Phishing:
  Fraudeurs sturen e-mails die lijken te komen van een betrouwbare bron, zoals een bank of een collega. In de e-mail vragen ze om vertrouwelijke informatie, zoals inloggegevens of financiële informatie.
 • Pretexting:
  Fraudeurs verzinnen een verhaal of voorwendsel om informatie te verkrijgen. Bijvoorbeeld door te beweren dat ze een IT-medewerker zijn die toegang nodig heeft tot het systeem om een probleem op te lossen.
 • Baiting:
  Fraudeurs lokken hun doelwit door iets aantrekkelijks aan te bieden, zoals gratis software of een prijsvraag. Zodra het doelwit toehapt, wordt malware geïnstalleerd of worden vertrouwelijke gegevens gestolen.
 • Tailgating:
  Fraudeurs volgen iemand naar een beveiligd gebied door simpelweg achter hen aan te lopen. Ze maken gebruik van het feit dat mensen vaak beleefd zijn en de deur voor anderen openhouden.

Hoe kun je jezelf en je bedrijf beschermen?

 1. Bewustwording en training:
  Zorg dat jij en je medewerkers op de hoogte zijn van de tactieken die fraudeurs gebruiken. Regelmatige trainingen en bewustwordingssessies kunnen helpen om alert te blijven.
 2. Verificatieprocedures:
  Voer strikte verificatieprocedures in voor het delen van gevoelige informatie of het verlenen van toegang tot systemen. Laat medewerkers altijd controleren of een verzoek legitiem is.
 3. Beperk de hoeveelheid gedeelde informatie:
  Wees voorzichtig met welke informatie je deelt, zowel online als offline. Fraudeurs kunnen zelfs de kleinste details gebruiken om hun verhaal geloofwaardiger te maken.
 4. Gebruik van beveiligingsmaatregelen:
  Maak gebruik van technische beveiligingsmaatregelen zoals twee-factor authenticatie, sterke wachtwoorden en antivirussoftware om je systemen te beschermen.
 5. Meld verdachte activiteiten:
  Moedig medewerkers aan om verdachte activiteiten onmiddellijk te melden. Dit kan helpen om een potentiële aanval snel te identificeren en te stoppen.

Door deze stappen te volgen, kun je de kans verkleinen dat jij of je bedrijf slachtoffer wordt van social engineering. Blijf alert, wees kritisch en zorg dat iedereen in je organisatie op de hoogte is van de gevaren en hoe ze deze kunnen voorkomen.