Skip Navigation or Skip to Content

Zo ontmasker je oplichters met Reverse Image Search

28 mei 2024
1 min leestijd

Datingfraude, nep-advertenties en volledige nepbedrijven worden vaak door oplichters gecreëerd. Met reverse image search kun je ze ontmaskeren. Wat is het? Hoe gebruik je het? En waarom is het een waardevol instrument in de strijd tegen fraude en oplichting?

Wat is Reverse image search?

Reverse image search werkt als een zoekmachine, maar in plaats van zoekwoorden gebruik je een afbeelding. Hiermee kun je ontdekken of dezelfde afbeelding vaker voorkomt op internet. Je kunt hiervoor platforms zoals TinEye en DupliChecker gebruiken, maar ook Google biedt deze mogelijkheid.

Wat is Reverse image search?

Met reverse image search kun je controleren of een afbeelding origineel is. Dit is nuttig omdat het gebruik van internet-afbeeldingen vaak op fraude of oplichting duidt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Fraude met de verhuur van vastgoed
  Fraudeurs bieden nepwoningen aan en gebruiken foto’s van websites zoals Funda. Ze incasseren inschrijf- en servicekosten of een aanbetaling voor een woning die niet bestaat. Met reverse image search kun je snel controleren of de afbeeldingen elders op internet voorkomen.
 • Niet-bestaande bedrijven
  Fraudeurs gebruiken vaak nep-afbeeldingen om hun bedrijven legitiem te laten lijken. Ze plaatsen deze op hun website of LinkedIn. Met reverse image search kun je ontdekken of deze afbeeldingen echt zijn of van internet zijn geplukt.
 • Nep-advertenties
  Fraudeurs plaatsen advertenties voor goederen die ze niet bezitten. Ze gebruiken vaak foto’s van internet. Met reverse image search kun je snel zien of de foto’s echt zijn en voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude.
 • Datingfraude
  Fraudeurs gebruiken foto’s van aantrekkelijke personen om slachtoffers te misleiden. Met reverse image search kun je ontdekken of de persoon echt is of dat hun foto’s van internet zijn gehaald.

Doe geen zaken, maar doe aangifte of maak een melding

Ontdek je dat iemand een foto van internet gebruikt om te frauderen? Maak altijd melding bij de politie. Dit is concreet bewijs dat er iets mis is. Doe ook melding bij de fraudehelpdesk om andere potentiële slachtoffers te waarschuwen.

Wie trapt daar nou in?!

Veel mensen denken dat zij nooit slachtoffer zullen worden van fraude. Dit is een gevaarlijke misvatting. Iedereen kan slachtoffer worden. Wees alert en gebruik reverse image search om jezelf te beschermen.