Skip Navigation or Skip to Content

Katvangers: de mensen waar criminelen zich achter verschuilen

28 mei 2024
1 min leestijd

Criminelen doen veel moeite om zelf buiten schot te blijven. Ze verhullen zich daarvoor achter de identiteit van anderen. De mensen die hun identiteit laten misbruiken zijn vaak wanhopig, onwetend of beide. Hoe herken je deze mensen, hoe weer je ze en hoe voorkom je dat je er zelf eentje wordt?

Jouw gezicht als masker

Criminelen verschuilen zich vaak achter de identiteit van anderen. Ze richten zich op kwetsbare mensen, zoals jongeren, drugsverslaafden en mensen met schulden. Deze mensen krijgen snel geld aangeboden voor simpele handelingen, maar blijven uiteindelijk met enorme schulden en problemen achter.

Drie soorten katvangers

Er zijn drie soorten katvangers:

  • Actieve katvangers: Mensen die zich bewust laten misbruiken voor snel geld.
  • Slachtoffers van uitbuiting: Mensen die onder dwang en bedreiging hun identiteit laten misbruiken.
  • Slachtoffers van identiteitsfraude: Mensen die zonder hun medeweten worden misbruikt door criminelen.

Wat doen katvangers?

Katvangers worden gebruikt om bedrijven op te richten, bankrekeningen te openen en panden te huren. Criminelen gebruiken deze identiteiten voor fraude, witwassen en het opzetten van illegale activiteiten zoals hennepkwekerijen of XTC-laboratoria. Katvangers blijven achter met schulden en juridische problemen.

Katvangers incasseren de schade

Katvangers dragen de volledige schuld van de misdaden die onder hun naam worden gepleegd. Ze kunnen tienduizenden euro’s aan schulden hebben en zijn vaak verantwoordelijk voor schade aan panden en voertuigen. De pakkans is hoog omdat alle sporen naar de katvanger leiden.

Hoe herken je katvangers?

  • Weet met wie je zaken doet: Wees alert als je klant, huurder of zakenpartner iemand bij zich heeft die de controle lijkt te hebben.
  • Stel kritische vragen: Vraag naar details over het bedrijfsplan om door mogelijke coaching van criminelen heen te prikken.
  • Ben alert op vervalste documenten: Controleer werkgeversverklaringen, inkomensverklaringen en verhuurdersverklaringen zorgvuldig.
  • Trap niet in de verkleed-act: Laat je niet misleiden door een verzorgd uiterlijk. Criminelen kunnen katvangers er netjes uit laten zien.
  • Wijs ze op de gevolgen: Bespreek de aansprakelijkheid en boeteclausules om te zien hoe iemand reageert.

Schuldhulpverlening als oplossing

Katvangers zijn vaak mensen met problematische schulden. Schuldhulpverlening kan helpen om kwetsbare mensen te beschermen en hun financiën op orde te krijgen. Beschermingsbewind kan voorkomen dat mensen als katvanger worden misbruikt.