Skip Navigation or Skip to Content

Tips om interne criminaliteit in je bedrijf te voorkomen

23 mei 2024
1 min leestijd

Interne criminaliteit omvat elke vorm van misdrijf binnen je bedrijf gepleegd door medewerkers, zoals diefstal, fraude of het faciliteren van ondermijnende activiteiten. Dit kan jou als ondernemer veel geld kosten en zorgt vaak voor problemen binnen je team. Wat kan je als ondernemer doen om dit te voorkomen?

Zo voorkom je interne criminaliteit

Het is belangrijk om vanaf het begin de juiste mensen aan te nemen en een goede sfeer op werk te houden. Hier zijn wat tips om interne criminaliteit te voorkomen:

  1. Nieuwe medewerkers screenen: het is heel belangrijk wie je in dienst neemt. Zorg dat je tijdens het sollicitatieproces goed let op de betrouwbaarheid van nieuwe medewerkers.
  2. Vertrouwen en controle: je moet je medewerkers vertrouwen, maar ook af en toe controleren. Vind een goede balans zodat iedereen zich prettig voelt en je toch weet wat er in je bedrijf speelt.
  3. Blijf praten met je team: zorg dat je medewerkers blij en tevreden zijn. Onvrede kan namelijk leiden tot problemen. Wees duidelijk over wat je van hen verwacht en wees eerlijk over zaken zoals promotiekansen.

Signalen van interne criminaliteit

Let op tekenen die kunnen wijzen op problemen, zoals:

  1. Uitgaven die niet kloppen met het salaris: als iemand ineens veel dure dingen koopt, kan dat een teken zijn.
  2. Vreemd gedrag bij de kassa: veel fouten bij de kassa of veel producten die retour komen kunnen wijzen op fraude.
  3. Veel producten kwijt: als er vaak dingen kapot gaan of missen, kan er meer aan de hand zijn.

Hoe je dit als ondernemer controleren?

Je mag je medewerkers niet fouilleren, maar je kunt wel tassen controleren als dit in de huisregels staat. Ook camera’s ophangen mag, maar alleen als je daar een goede reden voor hebt en dit van tevoren vertelt aan je team.

Interne criminaliteit aanpakken begint bij het kiezen van het juiste personeel en het bouwen aan een open en eerlijke werkplek. Door duidelijke regels te stellen en goed te communiceren met je team, kun je veel problemen voorkomen. Zorg dat je alert bent op signalen en wees eerlijk en rechtvaardig in je aanpak.