Skip Navigation or Skip to Content

Bescherm je bedrijf tegen fraude

23 mei 2024
1 min leestijd

Wat je als ondernemer moet weten over fraude

Fraude kan je bedrijf op vele manieren schaden: financieel, reputatieverlies, bankproblemen, of zelfs juridische gevolgen. Fraude vindt zowel offline als online plaats, met technieken die lijken op cybercriminaliteit. Het is belangrijk dat je de intenties van fraudeurs begrijpt en hun methoden herkent.

Herken de verschillende vormen van fraude

  1. Voorschotfraude: fraudeurs lokken je met beloften van grote winsten na het betalen van “kleine” kosten.
  2. Datingfraude: iemand doet zich online voor als een romantische partner en vraagt later om geld.
  3. CEO-fraude: fraudeurs doen zich voor als een bedrijfsleider en dringen aan op snelle betalingen door nietsvermoedende medewerkers.
  4. Spookfacturen en acquisitiefraude: hierbij worden ondernemers gefactureerd voor niet-bestelde diensten of goederen.
  5. Faillissementsfraude: klanten bestellen en ontvangen goederen maar betalen niet, en verdwijnen dan bij faillissement.

Fraudepreventie: tips voor ondernemers

  1. Wees alert: ken de meest voorkomende fraudetactieken en train je team om ze te herkennen.
  2. Verifieer informatie: dubbelcheck verzoeken om geld over te maken, vooral als deze verzoeken plotseling of ongewoon zijn.
  3. Bescherm je informatie: wees voorzichtig met het delen van persoonlijke en bedrijfsgegevens.

Fraude kan soms lijken alsof het slachtoffer de dader is. Dit komt door misbruik van identiteit of bedrijfsgegevens. Zorg daarom altijd voor goede beveiliging van je documenten en online accounts.

De rol van katvangers en geldezels

Sommige mensen laten zich gebruiken door fraudeurs, vaak zonder de volle omvang van de gevolgen te begrijpen. Door hun rekening of identiteit uit te lenen, raken ze betrokken bij de frauduleuze activiteiten van de crimineel. Dit kan ernstige juridische en financiële gevolgen hebben.

Als ondernemer is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van fraude en actieve stappen te nemen voor preventie. Door goed geïnformeerd en alert te blijven, kun je je bedrijf beschermen tegen deze groeiende dreiging.