Skip Navigation or Skip to Content

Cyberzekering; wel of niet nuttig?

23 mei 2024
1 min leestijd

In Nederland zien we een stijgende lijn in het aantal slachtoffers van cybercrime. Voor ondernemers is het belangrijk om te begrijpen dat de schade van cybercrime net zo ingrijpend kan zijn als die van traditionele risico's zoals brand of inbraak. Cybercrime omvat alles van datalekken tot financiële fraude en kan diepgaande gevolgen hebben voor je bedrijf.

Waarvoor is een cyberverzekering?

Ondanks voorzorgsmaatregelen is het onmogelijk om alle risico’s uit te sluiten. Een cyberverzekering dekt niet alleen de financiële schade na een incident, maar stimuleert ook het nemen van preventieve maatregelen. Een goed ingerichte cyberverzekering kan de impact van cyberaanvallen aanzienlijk beperken en biedt vaak ondersteuning bij het herstel.

De kosten van cybercrime

Schade door cybercrime kan oplopen tot in de miljoenen, zelfs voor kleinere bedrijven. Het verlies gaat verder dan alleen de directe financiële impact; het omvat ook verstoring van bedrijfsprocessen, verlies van klantvertrouwen, en de kosten voor herstel en vervanging van systemen.

Preventie als onderdeel van je cyberverzekering

Verzekeraars eisen dat je zelf ook maatregelen neemt om je te beschermen tegen cybercrime. Dit kan variëren van het installeren van veilige software tot het trainen van personeel. Deze eisen verhogen niet alleen de cyberweerbaarheid van je bedrijf, maar zorgen ook voor een vermindering van de premie.

Wat kost een cyberverzekering?

De premie voor een cyberverzekering hangt af van verschillende factoren zoals je branche, bedrijfsgrootte, en het niveau van risico. Door deze factoren te beoordelen, bieden verzekeraars een op maat gemaakte polis die past bij de specifieke behoeften en risico’s van je bedrijf.

Wat zijn de gevolgen als je niet aan je verplichtingen hebt voldaan?

Naast de directe schade van cybercrime, kun je ook geconfronteerd worden met boetes als blijkt dat je niet voldoende hebt gedaan om datalekken te voorkomen of te melden. Deze boetes kunnen oplopen, bovenop de al geleden schade.

Blijf alert

Ondanks dat je goed verzekerd bent, blijft het van cruciaal belang om alert te blijven op de risico’s van cybercrime. De maatschappelijke en operationele impact van cyberincidenten kan verstrekkend zijn, zelfs als je de financiële gevolgen hebt afgedekt.