Skip Navigation or Skip to Content

Cryptovaluta mijnen: wat is het en waarom is het verdacht?

28 mei 2024
1 min leestijd

Cryptovaluta is een onderwerp waar veel over gesproken wordt, maar dat weinig mensen echt begrijpen. Iedereen heeft wel eens gehoord van crypto-mining, maar wat is dat precies? Hoe wordt cryptovaluta gemijnd en waarom is crypto-mining in Nederland vaak verdacht?

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn waardemiddelen die gebruikt kunnen worden om waarde te delen of op te slaan. In tegenstelling tot normale valuta worden transacties van cryptovaluta niet door een centrale instantie, zoals een bank, bijgehouden, maar via een blockchain. Dit is een openbaar logboek waarin alle transacties worden vastgelegd en geverifieerd.

Waarom gebruiken mensen cryptovaluta?

Voorstanders van cryptovaluta willen een waardemiddel dat buiten de controle van overheden en banken valt. Ze zien inflatie als een verborgen belasting. Echter, cryptovaluta is zeer volatiel en de waarde kan sterk fluctueren door bijvoorbeeld een enkele tweet. Dit maakt het een riskante investering.

Het gevaar van cryptovaluta

Cryptovaluta wordt vaak gebruikt voor illegale activiteiten zoals witwassen, drugshandel en belastingontduiking. Zonder cryptovaluta zouden veel van deze transacties niet mogelijk zijn. Bovendien kan ook een bonafide transactie illegaal worden als er geen omzetbelasting wordt betaald.

Hoe mijn je crypto-valuta?

Cryptovaluta wordt gemijnd met speciale computers, cryptominers. Deze computers lossen complexe cryptografische puzzels op. Dit proces vergt veel rekenkracht en energie. Mijnen gebeurt vaak in samenwerkingsverbanden, de zogenaamde mining-pools.

Waarom is mijnen naar crypto verdacht?

In Nederland is crypto-mining vaak verdacht omdat de kosten voor energie hoger zijn dan de opbrengst van de gemijnde cryptovaluta. Hierdoor is het mijnen hier meestal niet rendabel. Een bonafide bedrijf dat zijn inkomsten verdient met crypto-mining zal zich dan ook niet in Nederland vestigen.

Waarom zijn cryptominers geen legitieme investering?

Cryptominers verouderen snel en het mijnen van cryptovaluta wordt steeds minder rendabel door stijgende energiekosten en dalende cryptowaarden. De apparatuur is duur en de opbrengst is meestal lager dan de kosten.

Waarom lijkt crypto-mijnen op hennepkweken?

Net als hennep kweken verbruikt crypto-mining veel energie. Criminelen gebruiken vaak gestolen stroom om kosten te besparen. Beide activiteiten leiden tot brandgevaar door geknoei met elektriciteit en vereisen uitgebreide koeling.

Crypto-mining en cybercrime

Cybercriminelen gebruiken soms malware om controle te krijgen over andermans computers en deze te laten mijnen. Dit kan de ventilator van je computer snel laten draaien en je energierekening verhogen. Gebruik software om je tegen malware te beschermen.