Skip Navigation or Skip to Content

Bedrijfsspionage: voor je het weet liggen je geheimen op straat

28 mei 2024
1 min leestijd

Als ondernemer denk je misschien dat bedrijfsspionage alleen een bedreiging is voor bedrijven met waardevolle patenten. Maar criminele organisaties kunnen ook jouw bedrijf targeten. In dit artikel leggen we uit wat bedrijfsspionage is, hoe je jezelf weerbaar maakt en waarom ook jij maatregelen wilt treffen.

Wat is bedrijfsspionage?

Bedrijfsspionage is het illegaal verzamelen van vertrouwelijke informatie over een bedrijf. Concurrenten gebruiken dit om een oneerlijk voordeel te behalen door te weten waar je mee bezig bent en hoe je processen werken. Bij innovatieve bedrijven gaat het vaak om diefstal van intellectueel eigendom. Fraudeurs kunnen deze informatie ook gebruiken voor handel met voorkennis, wat hen een oneerlijk voordeel op de aandelenmarkt geeft.

Wie plegen bedrijfsspionage?

Private partijen zoals concurrenten en fraudeurs waren lange tijd de meest voorkomende daders van bedrijfsspionage. Tegenwoordig zijn ook buitenlandse overheden, zoals die van China en Rusland, actief op dit gebied. Criminele organisaties houden zich ook steeds vaker bezig met bedrijfsspionage, vaak vermomd als juridische dienstverleners of privédetectives.

Waarom plegen criminelen bedrijfsspionage?

Criminelen gebruiken bedrijfsspionage om controle te krijgen over jouw bedrijfsprocessen en deze te misbruiken voor hun criminele activiteiten. In de transportsector gaat het bijvoorbeeld om roosters, planningen en personeelsinformatie, die gebruikt kunnen worden om drugstransporten mogelijk te maken. Ook kan gevoelige bedrijfsinformatie worden misbruikt om ondernemers en werknemers te chanteren, waardoor criminelen controle over het bedrijf krijgen en het kunnen misbruiken voor het witwassen van geld.

Wanneer ben je aantrekkelijk voor bedrijfsspionage?

Je hoeft geen baanbrekende innovaties te hebben om een aantrekkelijk doelwit te zijn. Praktische informatie over jouw werkprocessen is van grote waarde voor criminelen. Gevoelige informatie kan ook worden gebruikt om ondernemers te chanteren, wat leidt tot criminele inmenging in je bedrijf. Elk bedrijfstype biedt kansen voor misbruik door criminelen, van transportbedrijven tot buurtwinkels.

Hoe wordt bedrijfsspionage gepleegd?

 • Duiken tussen het afval
  Een klassieke methode is het doorzoeken van bedrijfsafval op zoek naar gevoelige documenten. Dit toont het belang aan van het vernietigen van vertrouwelijke documenten met een papiervernietiger of een gespecialiseerde dienst.
 • Infiltratie
  Spionnen kunnen zich voordoen als werknemers of zakenrelaties en zo toegang krijgen tot je bedrijf. Ze kunnen documenten stelen, spionage-apparatuur plaatsen of je ICT-systemen hacken om vertrouwelijke informatie te verkrijgen.
 • Cybercrime
  Bekende cybercrime-strategieën zoals hacking en phishing worden ook door spionnen gebruikt. Als je cyberveiligheid niet op orde is, kan vertrouwelijke informatie snel in verkeerde handen vallen. Zorg voor een gedegen beleid en informeer je medewerkers goed.
 • Corruptie van medewerkers
  Spionnen kunnen je medewerkers omkopen, intimideren of chanteren om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Zorg goed voor je personeel, bied een vertrouwenspersoon en creëer een cultuur die loyaliteit inspireert.
 • Manipulatie en social engineering
  Spionnen kunnen ook door middel van manipulatie en social engineering informatie verkrijgen. Wil je weten welke trucs criminelen gebruiken om jou en je werknemers te manipuleren? Lees dan ons artikel over social engineering.

Wat kun je doen om je bedrijf hiertegen te beschermen?

 • Bescherm gevoelige informatie: Vernietig vertrouwelijke documenten op de juiste manier.
 • Wees alert op verdachte activiteiten: Houd ongebruikelijke gedragingen van werknemers of bezoekers in de gaten.
 • Verbeter cyberveiligheid: Zorg voor een gedegen cyberveiligheidsbeleid en informeer je medewerkers.
 • Ondersteun je personeel: Bied een vertrouwenspersoon en zorg voor een bedrijfscultuur die loyaliteit bevordert.
 • Blijf geïnformeerd: Volg trainingen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsspionage.Door deze stappen te volgen, kun je je bedrijf beschermen tegen bedrijfsspionage en de bijbehorende risico’s verminderen.