Skip Navigation or Skip to Content

Bedrijfskleding, logo’s en de keerzijde van herkenbaarheid

28 mei 2024
1 min leestijd

Als ondernemer ben je trots op je bedrijf en wil je dat je werknemers je bedrijfsnaam en logo met trots dragen. Dit maakt je medewerkers herkenbaar en verhoogt je naamsbekendheid. Er is echter een keerzijde: criminelen kunnen je werknemers zo ook herkennen. Wat zijn de gevaren en hoe kun je die ondervangen?

Criminele inmenging

Criminele organisaties infiltreren bijvoorbeeld transportbedrijven om deze te misbruiken voor drugssmokkel. Ze kunnen je werknemers omkopen, chanteren, bedreigen of op andere manieren onder druk zetten om toegang te krijgen tot jouw bedrijfsprocessen. Dit wordt makkelijker als een crimineel in één oogopslag kan zien waar iemand werkt.

Waarom je niet altijd herkenbaar wilt zijn

Werknemers dragen vaak in hun vrije tijd hun werkkleding. Helaas worden deze medewerkers soms benaderd door criminelen. Een crimineel kan bijvoorbeeld zeggen: “Wat leuk dat je voor zo’n groot transportbedrijf werkt, wil je misschien wat extra verdienen?” Als je werknemer hierop ingaat, kan hij of zij daarna nooit meer nee zeggen. Criminelen kunnen je werknemer ook naar huis volgen en daar opnieuw benaderen. Als je werknemer toegeeft aan de druk, wordt hij of zij een pion van een criminele organisatie. Zo kan jouw bedrijf een schakel worden in de keten van georganiseerde misdaad.

Geen werkkleding buiten werktijd

Idealiter hou je de controle over bedrijfskleding en alle andere items met je bedrijfsnaam en logo. Werknemers nemen niets mee naar huis en kunnen aan het begin van hun dienst schone werkkleding uit de kast pakken. Aan het eind van de werkdag leveren ze de kleding weer in. Dit is echter niet voor ieder bedrijf werkbaar. Daarom is het belangrijk dat je in je personeelsbeleid opneemt dat werknemers buiten werktijd geen bedrijfskleding dragen. Dit geldt bijvoorbeeld al als ze onderweg naar huis stoppen voor een snack of om te tanken. Wees hier duidelijk over en handhaaf consequent. Leg je werknemers uit dat dit in de eerste plaats voor hun veiligheid is.

Uit dienst? Neem werkkleding altijd in!

Neem werkkleding altijd in zodra een werknemer uit dienst treedt. Voor jou zijn oude kledingstukken misschien niets meer waard, maar voor een crimineel zijn ze uiterst waardevol. Ze geven criminelen de kans om zich voor te doen als een van jouw medewerkers. Dat is gevaarlijk voor jou en voor anderen. Zorg dat jij en je werknemers hier alert op zijn. Wat gebeurt er als iemand in jouw bedrijfskleding jouw bedrijf binnenstapt? Is er blind vertrouwen, of zijn er doordachte waarborgen?

Herkenbare bedrijfsvoertuigen

Veel ondernemers zien hun bedrijfsvoertuigen als rijdende reclameborden. We begrijpen dat je wilt dat mensen de naam en het logo van jouw bedrijf vaak zien. Toch adviseren we om ook hier zorgvuldig en terughoudend mee om te gaan. Besef dat veel van wat we hierboven beschreven ook geldt voor je bedrijfsvoertuigen. Als criminelen in één oogopslag zien dat de bestuurder voor jouw bedrijf werkt, maakt dat je werknemer en je bedrijf kwetsbaar. Als dat voertuig bij jouw werknemer thuis op de oprit staat, komt het wel heel dichtbij.

Train je medewerkers

Het is belangrijk dat je werknemers begrijpen hoe en waarom ze geronseld kunnen worden door criminelen. Ze moeten het op tijd kunnen herkennen en weten wat ze moeten doen. Hiervoor geven wij bijvoorbeeld trainingen die werknemers in de transportsector weerbaar maken tegen ronselaars. We raden ook aan om het artikel over social engineering te lezen en te verspreiden onder je werknemers. Zo zorg je dat de meest gebruikte trucjes en manipulaties op tijd worden herkend.