Skip Navigation or Skip to Content

Jachthaven

Zo voorkom je criminaliteit in jachthavens

Voor criminelen is de jachthaven een interessante locatie, omdat zij daar redelijk anoniem kunnen verblijven en opereren. Er zijn over het algemeen weinig regels en de toegang, via het water, is vaak eenvoudig. Dit maakt een jachthaven tot een potentiële broedplaats van ondermijnende activiteiten, zoals drugstransport en witwaspraktijken. Ook diefstal van onder andere buitenboordmotoren, vaak vanuit georganiseerd verband, is een toenemend probleem.

Wat kun je als ondernemer doen?

1) Download de app ‘regelgeving in jachthavens’

Hoe voer je als handhaver een controle uit op een jachthaven? Wat is de heersende wet- en regelgeving waar je als booteigenaar aan moet voldoen? Deze vragen worden beantwoord in de app ‘Regelgeving in Jachthavens’. Handhavers kunnen de vernieuwde app gebruiken als hulpmiddel voor het uitvoeren van een controle. Maar ook jachthaven-eigenaren en booteigenaren kunnen er hun voordeel mee doen door onder meer het opzoeken van de heersende wet- en regelgeving. Daarnaast geeft de app de mogelijkheid om bij geconstateerde misstanden een melding te maken bij de verantwoordelijke handhavende instantie. Heb je de app nog niet? Download hem gratis via de Appstore en Google Play Store.

2) Wees je bewust van de signalen van criminaliteit

Leer de signalen van (ondermijnende) criminaliteit herkennen en neem maatregelen om dit te voorkomen. Wij organiseren kosteloos bijeenkomsten om jou hiermee op weg te helpen. Tijdens deze bijeenkomst krijg je inzicht in de specifieke veiligheidsuitdagingen waarmee jachthavens te maken hebben, van inbraak tot ondermijnende activiteiten. Je gaat naar huis met concrete adviezen en methoden om deze risico’s te herkennen en effectief aan te pakken. Kijk hier voor bijeenkomsten bij jou in de buurt. Als gemeente of ondernemersvereniging zelf een bijeenkomst organiseren? Neem contact op met René Nouwens of via dit formulier.

3) Verdachte situatie? Meld het!

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de wijkagent of via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem.

Vermeld bij het maken van de melding zoveel mogelijk van de volgende gegevens: naam haven, naam vaartuig, type vaartuig, kleur vaartuig, signalen die je ziet, datum en tijdstip, naam of kenmerken van personen, naam bedrijf of rederij en de vaarbewegingen die je ziet. Heb je de gedownload? Dan heb je deze gegevens altijd bij de hand.

Evenementen

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten. Deelname is voor jou als ondernemer gratis. Meld je hier aan voor een van onze evenementen. Wil je zelf een bijeenkomst organiseren met ons of wil je dat wij een presentatie geven? Neem dan contact op met René Nouwens of vul dit formulier in.

 

 

Bent u geholpen met deze informatie?