Skip Navigation or Skip to Content

Cybercrime

Hoe voorkom je dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime?

1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cyberaanvallen, waarvan 70% kleine en middelgrote bedrijven zijn. De gevolgen kunnen variëren: van kleine ongemakken tot grote financiële schade die zelfs tot faillissement kunnen leiden. Stel je voor dat je website onbereikbaar wordt, je belangrijke gegevens verliest, financieel zwaar getroffen wordt en je bedrijfsvoering tot stilstand komt. Hoe voorkom je dat jouw bedrijf de volgende is?

Wat kun je als ondernemer doen?

  1. Ken de risico’s

    Begrijp welke bedreigingen jouw bedrijf kunnen raken. Dit varieert van phishing en malware tot geavanceerde gerichte aanvallen. Lees hier meer over deze onderwerpen.

  2. Beveilig je systemen

    Wist je dat een wachtwoord met 8 tekens binnen 1 seconde kan worden gehackt? Zorg daarom voor een wachtzin. Hoe langer de wachtzin, hoe sterker. Doe dit voor al je accounts. Wil je nog beter beschermd zijn? Gebruik dan een wachtwoordmanager.

    Voer daarnaast direct updates uit. Het is heel verleidelijk om deze uit te stellen, maar dit is nu precies wat cybercrimelen hopen dat je doet. Met een update worden er namelijk deurtjes dichtgezet in de beveiliging. Hierdoor weten cybercrimelen dus ook precies waar de zwakke plekken zitten.

  3. Train je medewerkers

    Je kan je systemen nog zo goed beveiligd hebben; de mens is hierin toch echt de zwakste schakel. Weten jouw medewerkers hoe ze een phishing mail herkennen? En lock je altijd je scherm wanneer je van je plek afgaat? Train je medewerkers hierin.

  4. Stel vragen aan je ICT-beheerder

    Als ondernemer werk je misschien wel samen met een ICT-leverancier. Het is alsnog verstandig dat ook jij zelf op de hoogte bent van je eigen digitale veiligheid. Stel je ICT-leverancier dus regelmatig vragen over hoe hij/zij borgt dat jij veilig kan ondernemen. In deze flyer lees je alle vragen die je aan je ICT-leverancier kan stellen zodat ook jij zelf op de hoogte bent van je eigen digitale veiligheid.

  5. Wees voorbereid: maak een noodplan

    Heb een noodplan klaar voor het geval je toch getroffen wordt. Dit omvat het herkennen van een incident, reageren hierop en herstellen van de schade. Hang dit noodplan op naast het koffieapparaat.

  6. Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van cybercrime?

    Ben je slachtoffer geworden en weet je niet wat je moet doen? De Hackhelpdesk biedt gratis eerste hulp met een stappenplan voor snelle oplossingen en tips om toekomstige schade te voorkomen.

Evenementen

Wil je weten wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime? Wij organiseren regelmatig samen met gemeenten en ondernemersverenigingen evenementen over dit thema. Deelname is voor jou als ondernemer gratis. Meld je hier aan voor een van onze evenementen. Wil je als gemeente over ondernemersvereniging zelf een bijeenkomst organiseren met ons? Neem dan contact op met Bas Goddrie, projectleider Cybercrime, of vul dit formulier in.

Bent u geholpen met deze informatie?