Skip Navigation or Skip to Content

Buitengebied

Veilig wonen en werken in het (agrarisch) buitengebied

Als ondernemer in het buitengebied kan je te maken krijgen met inbraak, (GPS) diefstal drugsproductie (XTC labs en hennepkwekerijen), opslag van drugs, dumpingen van drugsafval en wildstroperij. Maar ook illegale productie van tabak of alcohol en arbeidsuitbuiting zien we in het buitengebied. Daarnaast neemt digitale criminaliteit toe, zoals phishing en ransomware.

Wat kun je als ondernemer doen?

1) Wees je bewust van de signalen en risico’s

Leer de signalen uit deze flyer. Daarnaast organiseren wij, regelmatig in samenwerking met ZLTO, gratis bijeenkomsten, waarbij jij uitleg krijgt over de signalen en wat je als ondernemer kunt doen om jouw omgeving veilig te houden. Wil je als gemeente of ondernemersvereniging samen met ons een bijeenkomst over dit thema organiseren? Neem contact op met Guinevere van der Veer of vul dit formulier in.

2) Verhuur je een loods of stal? Zorg voor een goede huurovereenkomst!

Als jij een stal of loods verhuurd is het belangrijk dat je alert bent of jouw pand niet wordt gebruikt voor criminele activiteiten. Denk aan hennepkwekerijen, drugslabs of opslag van gestolen goederen. Als dit wel het geval blijkt te zijn, draai jij als verhuurder vaak zelf op voor de kosten om de schade te herstellen. En loop je het risico dat jouw pand, jouw eigendom, wordt gesloten.

Een goede huurovereenkomst kan je veel ellende besparen. Je kunt dan bijvoorbeeld onaangekondigde controles uitvoeren. Daarnaast kan je hierin opnemen dat bij overtredingen de huurder aansprakelijk wordt gesteld voor schade en boetes. Je vindt hier een model huurovereenkomst .

3) Ongewenst bezoek op je erf

Eén op de vijf boeren in Brabant en Zeeland is weleens benaderd door criminelen die een leegstaande stal zochten voor drugsproductie of andere criminele activiteiten. Als je hier eenmaal aan meewerkt, raak je er steeds verder in verstrikt en wordt het steeds moeilijker om hiervan af te komen. Het is dan ook belangrijk dat je hier nee tegen zegt. Maar wat doe je als je ongewenst bezoek op je erf krijgt? Hoe zorg je ervoor dat zij weer weg gaan, zonder dat je tegen je zin meewerkt en zonder dat het uit de hand loopt? Dat leer je tijdens de gratis bijeenkomst ‘Ongewenst bezoek op je erf’. Trainingsacteurs bootsen verschillende situaties na, waardoor je leert hoe je hier slim mee om kunt gaan.

4) Neem maatregelen om de veiligheid van jouw bedrijf te vergroten

Welke maatregelen kun je op en rondom je erf nemen om inbraak, diefstal en ondermijnende criminaliteit te voorkomen?. Speciaal voor agrarisch ondernemers in het buitengebied van Brabant en Zeeland bieden wij een gratis veiligheidsscan aan.. Er komt een expert bij je langs voor een controle van je erf en gebouwen. Vervolgens krijg je een adviesrapport waarin advies staat over bijvoorbeeld sloten, camera’s, alarminstallatie, digitale beveiliging, brandpreventie en ondermijnende criminaliteit. Kijk hier voor meer informatie en om dit kosteloos aan te vragen.

5) Bescherm je onderneming tegen cybercriminaliteit

Hackers kunnen systemen verstoren die nodig zijn voor de dagelijkse operaties, zoals irrigatiesystemen of voedermachines. Een cyberaanval kan niet alleen je bedrijfsvoering stilleggen, maar ook leiden tot ernstige reputatieschade en in sommige gevallen zelfs tot faillissement. Het is daarom belangrijk om je systemen en gegevens goed te beveiligen en de bewustwording van je medewerkers op dit gebied te vergroten. Voor meer informatie over hoe je dit kunt doen, bezoek onze themapagina over cybercrime. Mocht je toch slachtoffer worden, dan kun je op hackhelpdesk.nl vinden wat je kunt doen om de schade te beperken en herstel in gang te zetten.

6) Werk samen met andere ondernemers, politie, gemeente en brandweer

Deze problemen kun je niet alleen zelf oplossen. Ook de gemeente, politie en brandweer kunnen dit niet alleen. Wil je problemen binnen het buitengebied echt goed aanpakken? Dan vereist dit een goede samenwerking tussen publieke en private partijen. Dit wordt mogelijk met een traject voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor buitengebieden. Tijdens dit traject onderzoeken jullie gezamenlijk welke maatregelen er getroffen moeten worden om de veiligheid van het buitengebied te vergroten. Het doel hiervan is om partijen samen te brengen, problemen inzichtelijk te maken en samen op te lossen. Wil jij dit opstarten voor jouw buitengebied? Neem contact op met Guinevere van der Veer of vul dit formulier in.

En heb je als ondernemer ideeën om criminaliteit in het buitengebied aan te pakken, maar weet je niet waar te beginnen? Meld je aan voor een sessie in jouw buurt! Wij brengen ondernemers, gemeenten en politie samen aan tafel om jouw ideeën te bespreken en concrete stappen te zetten voor een veiliger buitengebied. Voor jou kost het niets, maar levert het wel veel op! Kijk hier voor meer informatie.

7) Verdachte situatie? Meld het!

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de wijkagent of via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem. Neem contact op met Team Criminele Inlichtingen wanneer je signalen opvangt over een ernstig misdrijf

Evenementen

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten. Deelname is voor jou als ondernemer gratis. Meld je hier aan voor een van onze evenementen. Wil je zelf een bijeenkomst organiseren met ons of wil je dat wij een presentatie geven? Neem dan contact op met Guinevere van der Veer of via dit formulier.

Bent u geholpen met deze informatie?